Іонізація телуру в газовій фазі електронами - Шпеник, О.Б.; Завілопуло, А.М.; Пилипчинець, О.В. (Доповіді НАН України, 2018)
Методом мас-спектрометрії з використанням методики пучків, що перетинаються, досліджено процеси іонізації телуру в газовій фазі електронним ударом. Вивчено мас-спектр телуру в дiапазонi масових чисел 50—350 Да при різних енергіях іонізуючих електронів від 6 до 70 еВ та в інтервалі температур 400—600 К. Мас-спектр складається з трьох груп піків, які відповідають атомарним Te⁺, молекулярним Te₂⁺ та двозарядним Tе²⁺ іонам телуру. Показано, що співвідношення інтенсивності ізотопних піків до основного зберігається як для атомарних, так і для молекулярних іонів. Знайдено, що в газовій фазі при температурах експерименту переважають двоатомнi молекули телуру. Досліджено функції іонізації iонiв Te⁺, Te₂⁺ та Te²⁺ методом найменших квадратів та за пороговими ділянками кривих визначено значення енергій появи і іонізації молекулярних та атомарних іонів телуру. Вперше в мас-спектрі телуру знайдено двозарядний іон Te²⁺, для якого отримана енергетична залежність іонізації електронним ударом і визначена енергія іонізації, що дорівнює Е = 20,6 ± 0,25 еВ.