Зв'язок радонових та геомагнітних аномалій території України - Орлюк, М.І.; Марченко, А.В.; Яцевський, П.І. (Доповіді НАН України, 2018)
Виявлення та оцінка областей концентрації радону є актуальною задачею при вивченні екологічної безпеки території для проживання людей. Показано, що радонові аномалії продукуються радіоактивними елементами торієм і ураном, які концентруються в радіоактивних мінералах. За результатами якісного аналізу виявлено кореляцію радонових та уранових аномалій з від’ємними магнітними аномаліями регіонального та локального класів і з розломами північно-західного та широтного простягання. Запропоновано фізико-мінералогічне та тектонічне обґрунтування такого зв’язку. Він зумовлений насамперед закономірним зменшенням концентрації феромагнітних мінералів та збільшенням радіоактивних мінералів у ряду зміни кислотності порід: ультраосновні — основні — середні — кислі. Відповідно, опосередковано основними джерелами радонових аномалій є гранітоїди та альбітити, які характеризуються мінімальними величинами намагніченості. Отже, слабка намагніченість та підвищений вміст радіоактивних мінералів у цих породах у поєднанні з глибинними розломами та зонами тріщинуватості в загальних рисах пояснюють зв’язок радонових і магнітних аномалій.