Застосування біологічно активних препаратів для зберігання соломи льону олійного - Кузьміна, Т.О.; Єдинович, М.Б.; Березовський, Ю.В.; Бобир, С.В.; Євтушенко, В.В.; Руденко, І.А. (Наука та інновації, 2018)
Вступ. В Україні значні обсяги лляної сировини не надходять відразу на первинну переробку, а з часом спостерігається погіршення її якості. Це пов’язано з недотриманням агротехнічних норм збирання, несприятливими погодними умовами та іншими факторами в процесі зберігання сировини. Проблематика. Потужності льонопереробних підприємств не дозволяють переробити весь обсяг сировини за короткий період часу, тому виникає потреба у її тривалому зберіганні. Забезпечити високі якісні показники соломи льону олійного можуть екологічно безпечні, відносно дешеві сучасні консерванти, які мають інгібіторні, бактерицидні, фунгіцидні властивості. Мета. Дослідження впливу біологічно активних речовин на показники якості соломи льону олійного та визначення раціональних параметрів процесу зберігання. Матеріали й методи. Для проведення досліджень відібрано сорти льону олійного: Віра, Південна ніч та Дебют. Окреслені завдання вирішували за допомогою теоретичних та експериментальних методів дослідження, що є чинними в галузі первинної переробки сировини й текстильного матеріалознавства. Математичне моделювання процесів виконано в середовищі MathСad. Результати. Досліджено вплив біологічно активних препаратів на ступінь збереження соломи льону олійного. Визначено механізм дії досліджуваних консервантів та динаміку зміни якісних параметрів сировини у процесі її тривалого зберігання. Отримано статистичні моделі впливу умов зберігання льоносоломи на якісні параметри волокна, а також визначено оптимальний консервант, його концентрацію, умови та строки його дії. Висновки. Обґрунтовано застосування нових екологічно безпечних біологічно активних речовин для зберігання соломи льону олійного з широким діапазоном вологості.