Як підвищити готовність промисловості України до смарттрансформацій - Вишневський, В.П.; Князєв, С.І. (Наука та інновації, 2018)
Вступ. Прискорений розвиток смарт-промисловості, базованої на застосуванні сучасних кіберфізичних технологій, є домінуючою тенденцією у світі, яка у найближчі роки визначатиме конкурентні позиції національних економік. Проблематика. Україні необхідно підвищити ступінь готовності до прискореного розвитку смарт-промисловості (Індустрії 4.0) зважаючи на те, що її традиційна індустрія знаходиться на сьогодні у кризовому стані, а нова «розумна» промисловість ще не отримала належної уваги з боку держави. Мета. Обґрунтувати заходи з підвищення ступеня готовності національної промисловості до смарт-трансформацій відповідно до актуальних світових тенденцій розвитку кіберфізичних виробничих екосистем. Матеріали й методи. Порівняння рейтингів України, низки інших країн та світу в цілому за групами індикаторів «інститути», «технології» й «економіка», які характеризують готовність промисловості до смарт-трансформацій. Результати. Встановлено, що промисловість України, принаймні частково, зберігає свої виробничі та інноваційні можливості. Більш проблемною є ситуація з якістю базових економічних інститутів. А найбільш складним є питання низького загального рівня розвитку вітчизняної економіки, а також неприпустиме відставання у розвитку сфери науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт (НДДКР), що зумовлене недостанім фінансуванням через низький попит з боку бізнесу на науково-технічні розробки. Висновки. У комплексі заходів з підвищення готовності промисловості України до смарт-трансформацій, най- більшу увагу потрібно приділити підвищенню бізнесового попиту на науково-технічні розробки. Для цього потріб- но трансформувати короткий горизонт бізнес-планування, обумовлений негативним впливом політичного циклу, на довгий, шляхом створення довгострокових інститутів розвитку, що базуються на принципах незалежних регуляторних агентств.