Роль післядипломної освіти у професійному розвитку працівників підприємств нафтогазового комплексу - Кісь, С.Я.; Кісь, Г.Р.; Гнатюк, І.А. (Економіка промисловості, 2018)
Статтю присвячено ідентифікації головних напрямів змін у сфері післядипломної освіти персоналу стратегічно важливої галузі національного господарства - нафтогазової з метою її інтерпретації як джерела нарощування людського капіталу. Якщо на законодавчому рівні питання освіти дорослих загалом урегульовані, то взаємодія суб’єктів господарювання як замовників освітніх послуг з їх виконавцями - закладами післядипломної освіти потребує суттєвих змін з обов’язковим їх попереднім науковим обґрунтуванням.Аналіз останніх досліджень і публікацій підтвердив, що процеси надання та отримання послуг у сфері другої вищої освіти персоналу галузевих підприємств ще не знайшли достатнього відображення як предмет наукових досліджень.Наведено фактичні та прогнозовані витрати нафтогазових структур на підвищення кваліфікації персоналу із застосуванням нормативних показників та врахуванням сучасних тенденцій ринку освітніх послуг. Використано фактичні дані, які ілюструють результати діяльності інституту післядипломної освіти ІФНТУНГ - типового структурного підрозділу навчального закладу з головною функцією - надання послуг у сфері післядипломної освіти. Виявлено, що для ІФНТУНГ надання освітніх послуг здобувачам другої вищої освіти продовжує залишатися важливим напрямом діяльності університету, який, незважаючи на незначні позитивні тенденції сучасного розвитку, потребує суттєвих змін для трансформації сфери післядипломної освіти у джерело нарощування людського капіталу нафтогазової галузі.За результатами періодичного анкетування здобувачів другої вищої освіти в ІПО ІФНТУНГ встановлено головні мотиви навчання за програмами перепідготовки (підготовки за іншими спеціальностями) та підвищення кваліфікації фахівців нафтогазової галузі, а також визначено характеристики (побудовано профіль) середньостатистичного студента ІПО, який здобуває ступінь магістра за технічною спеціальністю.Запропоновано першочергові заходи, які дозволять актуалізувати післядипломну освіту як джерело нарощування людського капіталу нафтогазової галузі. Перелік сформульованих пропозицій об’єднаний за двома основними напрямами: трансформація підприємствами політики розвитку людських ресурсів, відмова від реалізації формальних процедур навчання, запровадження практики розвитку персоналу за результатами попередньої ідентифікації потреб; адаптація форм та змісту надання навчальними установами нафтогазового профілю освітніх послуг відповідно до реальних потреб та можливостей суб’єктів господарювання.