Критерій і метод оцінки професійної придатності операторів мобільної техніки до виконання робіт на промислових підприємствах - Рогач, Ю.П. (Геотехнічна механіка, 2017)
Відмічено, що види виробничої діяльності людини у будь-якій сфері виконуються у двох варіантах: колективна праця з використанням стаціонарного обладнання і індивідуальна на мобільних машинах. Другий варіант висуває додаткові вимоги до індивідуальних якостей людини-оператора, зокрема, до його професійної придатності до виконання саме цього виду робіт. Професійна придатність залежить від багатьох чинників; майже всі вони не допускають ефективної формалізації і аналітичного опису, що вимагає застосування методів експертної оцінки ступеню професійної придатності з подальшим порівнянням думок експертів і їх кількісної спільної оцінки. Запропоновано метод оцінки професійної придатності операторів мобільної техніки, зокрема у гірничій промисловості, і наведено приклад його практичного застосування.