Особливості стратегічного управління промисловими підприємствами - Сиволап, Л.А, (Управління економікою: теорія та практика, 2017)
Функціонування будь-якого підприємства відбувається під впливом зовнішнього та внутрішнього середовища на кінцевий результат діяльності підприємства. Для більш успішного пристосування до сучасного стану зовнішнього середовища керівництву підприємства необхідно звернути увагу на формування стратегії підприємства. Сучасні кризові явища в економіці та нестабільна політична ситуація довели, що більшість вітчизняних промислових підприємств не готові до таких негативних явищ. Виявлено потребу в розгляді особливостей стратегічного виробництва для формування ефективної стратегії управління підприємством в умовах сьогодення. Наведено різні підходи до визначення сутності стратегічного управління. Охарактеризовано концепцію стратегічного управління. Визначено концептуальні підходи до управління результатами діяльності промислового підприємства. Розкрито етапи формування стратегії збалансованого розвитку промислового підприємства. Досліджено сучасний стан промислових підприємств України за допомогою SWOT-аналізу. Наведено авторське визначення сутності стратегічного управління. Запропоновано вдосконалити етапи формування стратегії збалансованого розвитку промислового підприємства за допомогою введення додаткового етапу моніторингу ефективності стратегії збалансованого розвитку та її поліпшення. Запропоновано заходи щодо поліпшення стратегії управління на промислових підприємствах.