«Рalazzo еn fortezza» на Гончарівці в Батурині - Бондар, О. (Сiверянський лiтопис, 2018)
Стаття присвячена реконструкції топографічної структури унікального оборонно-архітектурного комплексу – резиденції гетьмана Івана Мазепи в Батурині на Гончарівці. На основі зображальних, археологічних та писемних джерел вдалося створити графічний варіант реконструкції планувальної системи садиби, остаточно спростувати припущення про декоративність її оборонних споруд. Навпаки, вдалося довести те, що фортифікації садиби виконані з використанням тогочасних новітніх європейських досягнень оборонно-інженерної справи. Також наведено основні аналогії подібних садиб на території тогочасної Гетьманщини.