Математична модель спільного розрахунку електромагнітного та температурного полів торцевої зони потужного турбогенератора - Кенсицький, О.Г.; Хвалін, Д.І.; Кобзар, К.О. (Гідроенергетика України, 2018)
На квазітривимірній польовій математичній моделі проведені дослідження розподілу електромагнітного поля та втрату елементах торцевої зони турбогенератора, результати яких використані як вихідні дані для визначення максимальних нагрівів окремих вузлів осердя статора. Отриманий розподіл поля і нагрівів не тільки на поверхні, а й усередині конструктивних елементів кінцевої зони. За пропонована модель спільного розрахунку електромагнітного поля і теплообмінних процесів у торцевій зоні турбогенератора дозволяє визначити нагріви вузлів в різних режимах навантаження, у тому числі із споживанням реактивної потужності, а також оцінити ефективність новітніх конструктивних рішень.