Перша основна задача теорії пружності в просторі з N паралельними круговими циліндричними порожнинами - Мірошніков, В.Ю. (Проблемы машиностроения, 2017)
Наведено розв’язок тривимірної задачі теорії пружності, коли на межахпаралельних циліндричних порожнин в пружному просторі задані напруження. Розв’язок системи рівнянь Ламе отримано узагальненим методом Фур’є в циліндричних координатах, пов’язаних з циліндрами. Нескінченні системи лінійних алгебраїчних рівнянь, до яких зведена проблема, розв’язуються методом усічення. В результаті були знайдені переміщення та напруження в пружному тілі. Числові результати зведені для випадку двох циліндрів.