Економіко-соціологічний підхід до визначення ролі людського капіталу підприємства у створенні доданої вартості - Іваненко, Л.В. (Стратегія і механізми регулювання промислового розвитку, 2017)
Теоретично обґрунтовано можливості застосування економіко-соціологічного підходу П. Бурдьє до визначення ролі людського капіталу підприємства у створенні доданої вартості. Запропонований підхід дозволяє на підставі ідентифікації показників, які характеризують об’єкти¬вований, інкорпорований та інституціоналізований стани людського капіталу підприємства, більш об’єктивно оцінити його рівень, знизити вплив формальних показників, визначити характер трансформації його форм.