Взаємодія твердих і рідких фаз, рушійні сили розтікання, адгезія, змочування - Басок, Б.І.; Кулінченко, В.Р.; Каптановський, Д.В. (Промышленная теплотехника, 2015)
Авторами проаналізовані основні рівняння молекулярної теорії капілярності і умови їх використання при незворотних процесах змочування. Встановлено, що рівняння Юнга, Дюпре, Лапласа і Кельвіна при незворотних процесах взаємодії рідких фаз, що конденсуються, та твердих фаз, не можна використовувати, бо вони виведені в умовах зворотного ізотермічного процесу і визначаються дією міжмолекулярних сил.