Відгук Миколи Дашкевича на “Нариси історії української літератури ХІХ століття” М. Петрова: проблема зовнішніх і внутрішніх контактів - Александрова, Г. (Слово і Час, 2010)
У статті аналізується відгук М. Дашкевича на “Нариси історії української літератури ХІХ століття” М. Петрова (1888), який переріс межі рецензії і здобув статус окремого дослідження. Розглядається позиція М. Дашкевича: на противагу тезі М. Петрова, який надмірно узалежнював розвиток української літератури від російської та польської, він доводив її самостійність і пов’язаність з основними західноєвропейськими течіями ХІХ ст. і власними неперервними традиціями.