Часові параметри водонафтогазоносних осадових товщ за результатами створення і застосування реперного геохронографа. Стаття ІІ - Хтема, А.В.; Хтема, В.М. (Геоінформатика, 2016)
Вивчення генези аномалій типу “вуглеводневий поклад” з використанням фізико-геологічної інтерпретації каротажних діаграм, структурно-числового моделювання та геоінформаційного робота зумовило необхідність формалізації, математизації і автоматизації процесу отримання стратиграфічних даних із застосуванням розрахункового модуля, що виконує функцію геохронографа. Основою геохронографа слугувала космо-фізична модель процесу еволюційного розвитку об’єктів Сонячної системи, яка створена з використанням досягнень теоретичної фізики і результатів астрономічних спостережень. За допомогою реперного геохронографа в межах дослідженої площі висвітлено активність екзогенно-ендогенних процесів, обчислено час формування і тривалість існування водонафтогазоносних осадових товщ, ідентифіковано як нестаціонарний фізико-геологічний процес гідродинамічну пастку рециркуляційного типу. Отримані відомості доцільно використовувати для виявлення та дослідження зв’язків між розподілом і мінливістю у часі фізичних параметрів водо- та нафтогазоносних осадових товщ, часу появи і зникнення скупчень вуглеводнів та природи нестабільності величини їх запасів.