Паломницький жанр на перехресті культурних традицій Центральної і Західної Європи ХVІ – ХVІІ ст.: “Апологія” Мелетія Смотрицького, “Перегринація” Миколая Криштофа Радзивіла, анонімне “Слово про якогось там старця” - Дюкова, Е. (Слово і Час, 2010)
У статті вперше здійснено порівняльний аналіз канонічного “Ходіння ігумена Данила” з паломницькими текстами ХVI – ХVII ст. – “Апологією” М. Смотрицького, “Перегринацією” М. К. Радзивіла, анонімним “Словом про якогось там старця”, що мають стосунок до культури України. На підставі вивчення новаторства згаданих творів сформульовано висновок про західноєвропейский компонент у літературному процесі східних слов’ян. Художні особливості паломницького тексту перехідного періоду дають змогу стверджувати: ходіння як жанр сприяло розвитку оповідної форми письма Нового часу; концептуальність паломницького тексту ХVII ст. свідчить про еволюцію жанру ходінь у білоруській та українській літературах.