Проявлення queer-суб’єктивності у щоденнику Франца Кафки - Варикаша, М. (Слово і Час, 2010)
У статті запропоновано новий погляд на творчість Ф.Кафки. Гендерний дискурс розглядається як складник авторської ідентичності у щоденнику. У діаріуші прозаїка досліджується проявлення queer- суб’єктивності. Доведено, що наявна в митця трансгресія меж статі впливає на його письмо, зараховане до фемінного типу, зокрема на такі частково автобіографічні романи, як “Процес” і “Замок”. У розробці проблеми використовуються методи гендерної критики, наратології та психоаналізу.