Мотиви та образи творів Якова Щоголева: проявлення традиції - Новик, О. (Слово і Час, 2010)
У статті розглянуті традиційні мотиви та образи творчості Якова Щоголева. Особлива увага зосереджується на дослідженні барокових мотивів у текстах автора, простежуються впливи на письменника фольклору та Харківської школи романтиків. Виокремлено образи козака, бандуриста, Запорозької Січі, гетьманів, а також образ Семена Климовського як такі, що безпосередньо пов'язані з історією барокової доби. Творчість Щоголева підтверджує тяглість традиції в історії української літератури.