Вчення М.К Реріха та його вплив на формування міжнародних засад охорони культурної спадщини - Андрес, Г.О.; Рудика, Н.М. (Центр пам’яткознавства НАН України і Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, 2009)
Реріх-філософ, Реріх-культуролог завжди шукав шляхи для поєднання старого та нового світу, він був переконаний у наявності внутрішньої єдності людства. Саме збереження культурної спадщини всією міжнародною спільнотою як елементу культури в цілому забезпечує безперервну лінію наступності, водночас, охорона культурної розмаїтості світу є одним із найважливіших – й до сьогодні актуальних – аспектів реріховської концепції Культури і створеної ним філософської системи. Важливим етапом діяльності М.К. Реріха стало втілення в життя спеціальної міжнародної угоди про охорону пам’яток культури під час війни й у мирний період, відомої в усьому світі як Пакт Реріха. Угода залишається діючою й до нашого часу.