Панько Проклятий (Екзистенційна драма П.Куліша) - Чопик, Р. (Слово і Час, 2010)
Автор статті прагне з’ясувати головну причину метаморфоз пізнього П. Куліша. Для цього покликає на допомогу “вічний” образ Марка Проклятого, що “товчеться” українським письменством десь від середини 1840-х років, а в контексті фольклорному, здається, “заткне за пояс усіх скитальців” з інонаціональних міфологій (за О. Стороженком).