Американська література південно-азіатської діаспори: кулінарний дискурс - Бідасюк, Н. (Слово і Час, 2010)
Стаття пропонує огляд основних конотацій, які отримують страви і продукти у творах американських письменників із південно-азіатським корінням (М. Гамадані, Ш. Дейсон, Ч. Б. Дівакаруні, Г. Котарі, Дж. Лагірі, Б. Мухерджі, С. Ша). Мистецтво куховарства пропонує багату палітру мовних засобів для вираження своєї інакшості на загальноамериканському тлі: від осуду й докору до надлишкової романтизації та екзотизації. Східна кухня – невід’ємний атрибут релігійних ритуалів та народних традицій (рисова церемонія, дієта під час жалоби, шлях виразити повагу та кохання, утішити хворого). Спосіб споживання їжі – це важлива характеристика персонажів, а її приготування – один із засобів самовираження. Гастрономічні образи становлять символ родинного вогнища, вони вказують на зв’язок між пристрастю до їжі та сексуальністю, викликають ностальгію у представників діаспори, є ознакою їхньої етнічної ідентифікації. Мовою кухні виписуються проблеми іммігрантів різних поколінь.