Східна казка, жіноча тема та західні стереотипи у творчості Едґара Алана По - Іскандарова, Н. (Слово і Час, 2010)
У статті розглянуто особливості північноамериканської орієнталістики від середини ХVIII до середини ХІХ ст. На прикладі літературних джерел, газетних публікацій та дослідницьких праць вивчаються шляхи формування ідеології США у процесі Американської революції 1776 р., амбівалентне ставлення нової нації до моральних цінностей інакших етнічних та релігійних спільнот крізь призму західних стереотипів на живому матеріалі “східних” казок Е. А. По у співвіднесенні з критичним ставленням письменника до реалій американської дійсності.