Історія формування матеріальної історико-культурної пам’ятки як цілісного соціокультурного феномену - Руденко, С.Б. (Центр пам’яткознавства НАН України і Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, 2009)
Стаття присвячена актуальній проблемі історії пам’ятки як соціокультурного феномену. Виходячи з розуміння цілісності зазначеного явища, автор встановлює передумови її ґенези, становлення й утвердження, з’ясовує хронологію її формування. Стаття розрахована на фахівців, студентів, усіх, хто цікавиться історією, пам’яткознавчими дисциплінами, культурологічною проблематикою.