Творець ужгородської школи з атомної фізики (до 80-річчя академіка НАН України О. Б. Шпеника) - Гомонай, Г.М.; Завілопуло, А.М. (Вісник НАН України, 2018)
14 липня 2018 р. виповнюється 80 років відомому українському вченому в галузі фізики електронних і атомних зіткнень, одному із засновників фізичної школи з атомної фізики в Україні, почесному директору і раднику при дирекції Інституту електронної фізики НАН України, заслуженому діячу науки і техніки України (1994), лауреату Державної премії України в галузі науки і техніки (1995) та премії ім. І.П. Пулюя НАН України (2003), доктору фізико-математичних наук, професору, академіку НАН України Отто Бартоломійовичу Шпенику.