Нові біоактивні молекули та їх мішені: пошук, конструювання і механізми дії (стенограма наукової доповіді на засіданні Президії НАН України 27 червня 2018 р.) - Вовк, А.І. (Вісник НАН України, 2018)
У доповіді наведено результати досліджень у галузі біоорганічної хімії, які проводяться у відділі механізмів біоорганічних реакцій Інституту біоорганічної хімії та нафтохімії ім. В.П. Кухаря НАН України. Проаналізовано виконані наукові роботи, спрямовані на синтез, пошук і конструювання потенційно біоактивних органічних речовин та вивчення механізмів їх дії. Зокрема, продемонстровано нові можливості створення інгібіторів низки терапевтично важливих ферментів, ефективних антиоксидантів і спінових зондів. Встановлено нові закономірності залежності між структурою і біологічною дією фосфороорганічних і гетероциклічних сполук, а також макроциклів і фулеренів. Показано можливості комп’ютерного моделювання для прогнозування біоактивності цих сполук. Обговорено важливість отриманих результатів для розроблення нових лікарських препаратів.