Математичне моделювання складних систем на основі суперкомп’ютерних технологій (стенограма наукової доповіді на засіданні Президії НАН України 27 червня 2018 р.) - Хіміч, О.М. (Вісник НАН України, 2018)
У доповіді висвітлено сучасний стан проблеми використання супер комп’ютерних технологій для математичного моделювання складних систем і розв’язування великорозмірних надскладних обчислювальних задач. Представлено створену в Інституті кібернетики ім. В.М. Глушкова НАН України інфраструктуру та запропоновано сучасний підхід до математичного моделювання на основі високопродуктивних обчислень та інтелектуальних технологій на базі суперкомп’ютера СКІТ і сімейства інтелектуальних комп’ютерів Інпарком. Наголошено на необхідності вжиття заходів щодо модернізації та збільшення потужності суперкомп’ютера СКІТ, а також на розширенні впровадження вітчизняних інтелектуальних паралельних комп’ютерів сімейства Інпарком для вирішення науково-технічних завдань. Крім того, Україна має зробити всі необхідні кроки, щоб долучитися до ініціативи Євросоюзу з розвитку високопотужних комп’ютерів.