До розуміння механізму утворення точкових мутацій в ДНК - Крячко, Є.С.; Волков, С.Н. (Доповіді НАН України, 2018)
Запропоновано механізм утворення точкових мутацій в ДНК, який враховує флуктуаційну появу в подвійній спіралі привідкритих молекулою води комплементарних пар. У рамках методу функціонала густини проаналізовано можливі переходи протонів у привідкритій парі А • Т і розраховано структури та енергії проміжних станів пари. Показано, що утворення привідкритої пари в ДНК каталізує стабільність нерегулярних форм нуклеїнових основ, які можуть слугувати джерелом точкової мутації. Оцінена ймовірність такої мутації в ДНК (10⁻¹⁰—10⁻¹¹) пояснює відомі експериментальні результати.