Знаний науково-просвітницький осередок у Ніжині - Самойленко, Г.; Самойленко, О. (№7, 2005)
У статті розглядаються наукові школи та напрями в галузі філології, історії, культури,педагогіки,математики тощо, які розвивалися у Ніжинській вищій школі протягом двохсотлітнього її функціонування і з якими були пов’язані імена багатьох видатних учених. Автори доводять, що впродовж свого існування Ніжинська вища школа завжди органічно вписувалась у європейський та світовий науковий контекст.