Оцінка внеску науково-технологічного прогресу в економічне зростання промислових регіонів України - Харазішвілі, Ю.М. (Економіка промисловості, 2018)
Проведено дослідження моделей економічного зростання на базі виробничих функцій Кобба-Дугласа для визначення внеску науково-технологічного прогресу як сукупної факторної продуктивності та результату інноваційної діяльності в економічне зростання. Виявлено недоліки виробничих функцій при статистичній ідентифікації параметрів, що призводить до викривлених оцінок. Тому їх не можна застосовувати для визначення НТП як “ залишку Солоу ” через можливе наближення статистичній похибки шуканої величині НТП.Для визначення темпів НТП як “ залишку Солоу ” для промислових регіонів та видів економічної діяльності використовується модель функції сукупної пропозиції на базі модифікованої автором функції Кобба-Дугласа з врахуванням визначених неточностей. Універсальність моделі функції сукупної пропозиції дає можливість визначення внеску НТП як на рівні країни, так і на рівні регіонів та видів економічної діяльності. Однак, застосовність підходу визначення внеску НТП як “ залишку Солоу ” в економічне зростання випуску або ВВП обмежується тільки минулими періодами та може бути використано як порівняльні значення для визначення залежності ендогенного прогнозування майбутніх змін НТП, залежних від різноманітних капіталовкладень.За результатами розрахунків виявлено, що за останні 17 років вклад НТП в економічне зростання промислових регіонів України був негативним, тобто зменшував віддачу від макрофакторів - в середньому мінус 3-4 % за рік. Така ситуація є результатом того, що всі фактори виробництва не мають належної підтримки на тлі прогресуючої корупції та тінізації економіки. Тому варто очікувати позитивних темпів зростання НТП, а значить й економічного зростання України - за фактом маємо науково-технологічний регрес з найближчою перспективою руйнування економіки країни.Запропоновано основні заходи щодо зміни економічної та соціальної політики.