Соціальні гарантії працівникам промисловості за умовами праці - Новікова, О.Ф.; Логачова, Л.М. (Економіка промисловості, 2018)
У статті розглянуто діючу систему пільг і компенсацій працівникам, зайнятим у шкідливих і небезпечних умовах праці на підприємствах промисловості. Визначено основні проблеми управління професійними ризиками, виявлено недоліки діючої системи пільг і компенсацій. Відзначено відсутність надійних критеріїв і методів оцінки впливу умов праці на здоров'я працівників і тривалість періоду трудової діяльності.Проаналізовано показники, що характеризують стан умов праці у промисловості, виявлено тенденцію до зменшення чисельності зайнятих у шкідливих і небезпечних умовах праці при одночасному зростанні питомої ваги цієї категорії в обліковій кількості штатних працівників. На підприємствах промисловості відзначено зростання питомої ваги зайнятих в умовах перевищення гігієнічних нормативів за такими факторами, як мікроклімат, виробничий шум, ультразвук, інфразвук, хімічні фактори, важкість і напруженість праці.Виявлено стійку тенденцію перевищення кількості працюючих, яким встановлені пільги і компенсації за умовами праці, над кількістю зайнятих у шкідливих і небезпечних умовах.Встановлено, що найбільш вагомою пільгою є право на дострокову пенсію. Проаналізовано обсяги фінансових ресурсів Пенсійного фонду України, що надійшли від підприємств на виплату дострокових пенсій, а також витрати на ці цілі коштів Державного бюджету України.Обґрунтовано необхідність формування професійних пенсійних фондів з метою збереження соціальних гарантій охорони праці працівникам промисловості, зайнятим у несприятливих умовах праці.