“Ранковий прибиральник” Ірен Роздобудько – роман про повернення в Україну - Горболіс, Л. (Слово і Час, 2011)
У статті на матеріалі роману сучасної української письменниці Ірен Роздобудько “Ранковий прибиральник” досліджено особливості оприявлення Батьківщини у світі почуттів, переживань, у життєпротіканні героя-українця на чужині; виявлено емоційно-змістову наповненість діалогу головного героя з Батьківщиною, означеною у спогадах, деталях, образах, предметах, запахово- смакових характеристиках тощо.