Бастіони сучасної технічної довершеності (на матеріалі жіночої прози кін. XX – поч. XXI ст.) - Нікітіна, Н. (Слово і Час, 2011)
У статті розглядається технократичний складник катастрофізму та його відбиття в сучасній малій жіночій прозі. Авторка прагне проаналізувати вплив техніки на буттєстиль, духовні й життєві цінності сучасника, зміни, що відбулися з людиною. Зауважено, що з появою комп’ютерних інновацій у духовній сфері відбуваються модифікації, стандартизація, обмеження свободи.