Екологічна оцінка впливу сорбент-меліорантів на агрохімічні показники родючості при детоксикації важких металів в ґрунті - Яковишина, Т.Ф. (Інститут проблем природокористування та екології НАН України, 2008)
Вивчено токсичний вплив важких металів і стабілізуючу дію сорбент-меліорантів на агрохімічні показники родючості чорнозему звичайного. Забруднення ґрунту важкими металами сприяло збільшенню амонійних та нітратних форм азоту, рухомих форм калію, при зниження вмісту мінеральних форм фосфору та ступеня рухомості фосфатів в ґрунтовому розчині. Навпаки, застосування сорбент-меліорантів призводило до зменшення нітратів та підвищення вмісту рухомих фосфатів в ґрунті.