“Давня легенда оживає і вбиває!” Гендерні моделі готичного детективу в романах Андрія Кокотюхи - Філоненко, С. (Слово і Час, 2011)
У статті розглядається жанр готичного детективу, репрезентований двома творами сучасного українського письменника Андрія Кокотюхи: “Темна вода” і “Легенда про Безголового”. Зіставлено центральні образи героїв-слідчих: Віталія Мельника і Лариси Гайдук у гендерному аспекті. Розкривається колізія між ірраціональним досвідом та спробами його раціоналізувати як основа психологічного конфлікту детективів. У творах сполучаються гендерні схеми “крутого” детективу й готичного роману.