Сучасні системи екологічного моніторингу та ефективність їх функціонування - Ємець, М.А. (Інститут проблем природокористування та екології НАН України, 2008)
Проведено аналіз систем моніторингу навколишнього середовища. Надано характеристику сучасного стану державної системи моніторингу навколишнього середовища в Україні. Запропоновано основні напрямки її вдосконалення.