Інваріант модернізму як національного стилю в культурному ландшафті 1920-х років - Констанкевич, І. (Слово і Час, 2011)
У статті розглядаються історико-культурні тенденції першої третини ХХ ст., які істотно впливали на формування мистецького національного стилю. Окреслено провідну рису культури означеного періоду як літературоцентризм, коли на авансцену націєтворчих і стилетворчих процесів виступає саме література, в якій кристалізувався національний канон.