“Поклоніння ящірці” Л. Дереша та “Оригінал Лаури” В. Набокова: естетична дзеркальність - Кабкова, О. (Слово і Час, 2011)
Стаття пропонує погляд на співбуття двох очевидно відмінних текстів, що уможливлюють віднаходження подібностей. Універсальні культурні коди, властиві прозі Л. Дереша та В. Набокова, дозволяють простежити естетичний відблиск останнього незавершеного твору знаного майстра (“Оригінал Лаури”) у романі молодого українського митця (“Поклоніння ящірці”).