Поетика експресіонізму в романі Осипа Турянського “Поза межами болю” та повісті Леоніда Андреєва “Червоний сміх” - Мафтин, Н. (Слово і Час, 2011)
Стаття присвячена компаративному аналізові роману О. Турянського “Поза межами болю” та повісті Л. Андреєва “Червоний сміх”. Виявлено типологічну близькість двох творів на рівні проблемно-тематичному, жанровому, художньо-образному. Зберігши філософську й стильову константи західноєвропейського експресіонізму, український та російський автори засвідчили як неповторність власних ідіостилів, так і специфіку рецепції стильових домінант експресіонізму східнослов’янськими літературами.