Сучасні проблеми молекулярного магнетизму (за матеріалами наукової доповіді на засіданні Президії НАН України 12 вересня 2018 р.) - Павліщук, В.В. (Вісник НАН України, 2018)
У доповіді розглянуто результати досліджень, що проводяться в Інституті фізичної хімії ім. Л.В. Писаржевського НАН України, з вивчення молекулярного магнетизму поліядерних комплексів. Наведено оригінальні підходи до спрямованого синтезу поліядерних комплексів, із застосуванням яких створено кілька сотень нових мультиспінових систем. Особливу увагу приділено впровадженню отриманих результатів. Зокрема, розроблено високочутливі матеріали для неруйнівного контролю елементів конструкцій енергоблоків та літальних апаратів; нанокомпозити для магнітної експрес-сепарації біологічно активних речовин та діагностики онкологічних захворювань.