Рамкова модель адаптивного композитного сервісу в семантичному Веб-середовищі - Слабоспицька, О.О. (Проблеми програмування, 2017)
Обґрунтовано новий підхід до on-line композиції семантичного Веб-сервісу, який є адаптивним – здатним до змін поведінки для задоволення нових вимог і пристосування до нових (не)передбачених ситуацій – і застосовним третіми сторонами, для довільного методу компонування. Надано рамкову модель цього адаптивного композитного сервісу (АКС) як динамічної лінії змінюваних семантичних сервісів для споживачів у цільовій предметній області. Сформульовано засади побудови АКС за рахунок керування динамічною варіабельністю цієї лінії. Розроблено діагностичну модель варіабельності АКС для виявлення потреб і стратегій його on-line адаптування. Формалізовано операції реалізації стратегій – (не)передбаченого змінення складу атомарних компонентних сервісів, структури й функцій їх проміжних композицій, функцій самого АКС – за рахунок наданого ізоморфізму між моделями його функцій і композитних сервісів. Запровадження підходу сприяє підвищенню ефективності застосування й реінжинірингу ділових процесів з різнорідними та змінними контекстами.