Системний підхід до освоєння підземного простору мегаполісів в умовах невизначеностей та багатофакторних ризиків - Панкратова, Н.Д.; Савченко, І.О.; Гайко, Г.І.; Кравець, В.Г. (Доповіді НАН України, 2018)
Представлено системний підхід до освоєння підземного простору, що формалізує процес оцінки невизначеностей та багатофакторних ризиків і прийняття рішення про доцільність використання території (геологічного середовища) для міського підземного будівництва. Розроблено морфологічну модель оцінки ділянок будівництва підземних об'єктів, створено морфологічні таблиці, обґрунтовано альтернативи станів і шкали експертних оцінок, побудовано матриці взаємозв’язків факторів впливу та альтернатив параметрів.