Просторово-часова обуреність геомагнітного поля ряду територій північної та південної півкуль Землі - Орлюк, М.І.; Роменець, А.О. (Доповіді НАН України, 2018)
Розглянуто просторово-часову збуреність геомагнітного поля досить різних в геомагнітному відношенні регіонів високих та середніх широт у північній та південній півкулях Землі. З цією метою проаналізовано модуль індукції геомагнітного поля територій України, Ямалу (Росія) та навколо української антарктичної станції “Академік Вернадський” (“АВ”) за період з 1950 по 2010 р. Показано істотні просторові зміни геомагнітного поля, а саме на епоху 2010 р. для території поблизу станції “АВ” модуль вектора індукції В в середньому на 10000 нТл менший за такий для України і на 20000 нТл — для Ямалу. Також виявлено значні часові зміни геомагнітного поля — його зростання на 1400 нТл для України та Ямалу і зменшення на 6000 нТл в районі станції “АВ”. Виконано екологічну оцінку геомагнітного поля.