Оцінка впливу флавоноїдвмісного препарату Протефлазід на моделі папілома вірусної інфекції in vitro - Співак, М.Я.; Рибалко, С.Л.; Старосила, Д.Б.; Завелевич, М.П.; Олексієнко, І.П.; Дядюн, С.Т.; Руденко, А.В.; Атаманюк, В.П. (Доповіді НАН України, 2018)
За допомогою трансфекції клітин МТ-4 та ВНК ДНК із зразків епітелію шийки матки хворих із папіломавірусною інфекцією створено модель, що є пермісивною для репродукції вірусів папіломи людини (ВПЛ). У стабільно трансфікованих клітинах підтримується високий рівень вірусного навантаження і під час електронно-мікроскопічного дослідження виявляються внутрішньоклітинні вірусні частинки та нуклеокапсиди. Вітчизняний флавоноїдвмісний препарат Протефлазід пригнічує реплікацію вірусної ДНК і нормалізує показники мітозу в трансфікованих клітинах. Пригнічення ВПЛ в трансфікованих клітинах супроводжується збільшенням експресії клітинних білків, що є продуктами генів-супресорів пухлинного росту.