Вплив катіонів цезію на формування фосфатів у водних розчинах системи Сa²⁺—Cs⁺—M⁺—PO₄³⁻—NO₃⁻ (M⁺ — Na⁺, K⁺) - Лівіцька, О.В.; Струтинська, Н.Ю.; Слободяник, М.С. (Доповіді НАН України, 2018)
Розглянуто особливості впливу катіонів цезію на формування кальцію фосфатів в умовах співосадження з водних розчинів системи Сa²⁺—Cs⁺—M⁺—PO₄³⁻—NO₃⁻ (M⁺ — Na⁺, K⁺) за значень мольних співвідношень Са²⁺/РО₄³⁻ = 1,67; М⁺/Cs⁺ = 1,0 та 2,0. Синтезовані зразки досліджено методами порошкової рентгенографії, ІЧ спектроскопії, сканувальної електронної мікроскопії та елементного аналізу. Встановлено, що в умовах співосадження з водних розчинів катіони цезію сприяють формуванню фази на основі α-Са₃(РО₄)₂.