Фітогормональна регуляція розвитку гаметофіта Dryopteris filix-mas (L.) Schott в культурі in vitro - Романенко, К.О.; Бабенко, Л.М.; Вашека, О.В.; Романенко, П.О.; Косаківська, І.В. (Доповіді НАН України, 2018)
Досліджено вплив екзогенних фітогормонів цитокінінової природи: кінетину, зеатину, 6-бензиламінопурину, N⁶-2-ізопентеніладеніну на морфологію і особливості росту гаметофіта папороті Dryopteris filix-mas (L.) Schott в культурі in vitro. Встановлено, що всі досліджені цитокініни в концентрації 10⁻⁵ М затримували ріст гаметофіта, спричиняли деформацію і зменшення розмірів талому, пригнічували розвиток статевих структур та ріст спорофіта. Зменшення концентрації гормонів до 10⁻⁸ М стимулювало розвиток гаметофіта, індукувало поділ клітин, особливо в апікальній зоні, через що відбувалася деформація таломів, активувало утворення ризоїдів, впливало на формування антеридіїв та архегоніїв і затримувало розвиток спорофіта.