Уніфікований процес композиції адаптивного сервісу в семантичному Веб-середовищі - Слабоспицька, О.О. (Проблеми програмування, 2018)
Розроблено нову технологічну модель процесу on-line композиції семантичного Веб-сервісу, адаптивного (здатного до змін поведінки для задоволення нових вимог і пристосування до нових (не)передбачених ситуацій) і застосовного третіми сторонами, на підтримку (не)передбачено змінних ділових процесів. Згідно з попередньою моделлю адаптивного сервісу як динамічної лінії сервісів надання суб’єктам ділових процесів передбачених функцій на етапах між зміненнями їх потреб, модельований процес подано послідовністю етапів композиції цих сервісів з лінії, уніфікованих щодо її методу (функціонального й процесного рівня). Етап реалізує композицію операцій функцій керування варіабельністю лінії (формування/адаптування моделі функцій і платформи сервісів, композиції сервісів для цих функцій, діагностичного моніторингу варіабельності) в спільному інформаційному середовищі, структурованому за моделлю функцій. Розгортання описаного процесу в середовищі ділових процесів із змінними й різнорідними контекстами сприятиме підвищенню ефективності їх застосування й реінжинірингу.