Числення контекстних термів для систем переписування - Шевченко, P.C. (Проблеми програмування, 2018)
У статті пропонується числення контекстних термів, що доповнює традиційний апарат алгебраїчних сигнатур, котрі використовуються в системах переписування термів, конструкціями роботи з контекстом: утворення контексту, визначення контекстного значення та зв’язку терму з контекстом із перевіркою відповідності. Це дозволяє сформулювати задачі, пов’язані з аналізом та трансформаціями програмного коду, у більш природньому вигляді, оскільки структура вихідного коду в сучасних мовах програмування також має ієрархічну контекстну структуру, що може прямо відповідати структурі терму в переписувальному правилі. Правила виводу типів для мови програмування можуть бути представлені як правила задовільності контексту. Таким чином можна отримати досить простий механізм, що об’єднує переписування термів з аналізом контексту. Застосування підходу описано на прикладі моделювання системи типів сучасних мов програмування: від обмежень на значення до лінійної типізації.