Специфікація процесу семантичної анотації Веб-сервісів - Захарова, О.В. (Проблеми програмування, 2018)
Складність бізнес-задач, для вирішення яких використовуються веб-сервіси, не дозволяє обмежити їх розгляд функціональною моделлю, а вимагає розгляду й поведінкових аспектів. А забезпечення можливостей автоматизованого вирішення задач веб-сервісів вимагає, перш за все, семантизації їх опису з використанням формальних засобів представлення, що будуть зрозумілими для комп’ютера. Сервіси, що не збагачені семантикою, не надають можливості міркування про те, що робить цей сервіс. Семантизація полягає у розширенні опису веб-сервісу чіткими і зрозумілими семантичними анотаціями, що повинні охоплювати всі важливі функціональні та не функціональні аспекти сервісу, але не перевантажувати його надмірною інформацією. Тому, досить актуальними є проблеми специфікації самого процесу анотування, враховуючи визначення мети семантизації, основних аспектів, що підлягають анотуванню, джерел інформації, категорій семантик та кроків процесу, який забезпечує отримання анотованої специфікації сервісу, з подальшим перетворенням у форму, яка може оброблятися автоматично, що і є предметом розгляду даної роботи. Основні етапи процесу відповідають категоріям семантик, що визначаються в процесі. Для кожного етапу специфікуються входи, виходи, джерела інформації та кроки реалізації. Окрім цього, в роботі особлива увага приділяється визначенню місця дескриптивної логіки у процесі семантизації веб-сервісу, як формального інструменту семантичного опису сервісу, що забезпечує можливості перевірки коректності опису та логічного виведення при вирішенні задач веб-сервісів тощо. Наводиться приклад розширення онтологічними семантичними анотаціями фрагменту BPEL-процесу. В даному випадку семантизація полягає у виборі відповідних онтологій доменів та встановленні зв’язків між концептами онтології, яка представлена за допомогою апарату дескриптивних логік, та метаданими, що описують функціональність веб-сервісу. Як зрозуміла для комп’ютера модель представлення сервісу обрано анотовану систему перехідних станів (ASTS). Це обумовлюється тим, що з STS, зокрема, працюють більшість систем AI планування, механізми яких можуть також використовуватися для автоматичного вирішення задач веб-сервісів.