Трансформації фольклорних мотивів у творчості Адріана Кащенка - Корицька, Г. (Слово і Час, 2012)
У статті розглядаються найголовніші складники народного джерела прози А. Кащенка. З’ясовано, що проза письменника ґрунтувалася на фольклорних засадах, адже він широко послуговувався поетикою фольклору (пісні, думи, прислів’я, приказки, порівняння, легенди, перекази, замовляння, народні розмовні вислови, народнопоетичні художні засоби, символіка). Трансформуються фольклорні мотиви та образи у прозі історичної та сучасної авторові тематики (“Неволя бусурманська в українській народній поезії”, “Оповідання про славне Військо Запорозьке низове”, “Пригода з кобзарем”, “Зоряно”, “Перерід”, “Щирі малороси”, “Запорожська слава”, “З Дніпра на Дунай”, “Зруйноване гніздо”, “Над Кодацьким порогом”, “Під Корсунем”, “Сіркова могила”).