Фізико-хімічні та каталітичні властивості Co—Ni—P-системи - Гомонай, В.І.; Голуб, Н.П.; Баренблат, І.О.; Секереш, К.Ю. (Інститут загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України, 2008)
Синтезовано серію складних систем типу xCo3(PO4)2×yNi3(PO4)2 (y=1–x) з різним вмістом компонентів і досліджено її фізико-хімічні параметри. В широкому інтервалі зміни складу системи спостерігається утворення кристалічних структур, що підтверджується даними рентгенофазового аналізу та ІЧ-спектрів. Показано, що кислотність поверхні синтезованих зразків зростає із збільшенням вмісту нікелю в них. Дослідження каталітичних властивостей синтезованих зразків у реакції окиснення етану киснем повітря показали, що при певному співвідношенні Co:Ni:P етан перетворюється в етилен з високою селективністю (до 95 %).