Геолого-демографічна модель процесу народонаселення Землі. Стаття I - Хтема, А.В.; Хтема, В.М. (Геоінформатика, 2016)
За допомогою трактування космофізичної моделі процесу еволюційного розвитку Землі спільно з демографічними даними і використанням механізму зворотного зв’язку створено геолого-демографічну модель із максимально можливою прогнозною компонентою та отримано значення параметрів процесу народонаселення за різних сценаріїв і варіантів його розвитку. Оцінено загальну тривалість процесу народонаселення – від появи перших і до зникнення останніх людей, як істот, критично залежних від матеріально-енергетичної структури планети.